Nuilen#3 (2015)

DIS bracht van 17 t/m 20 december 2015 het derde en laatste deel van het project NUILEN

Op sommige plekken slaat het leven je keihard met de realiteit in het gezicht. Je kijkt om je heen en ziet jezelf plotseling weerspiegeld in een vreemde lachspiegel. Vervlogen dromen, verworvenheden en fouten kijken je doordringend aan. En niemand lacht.

Voor de drie vrouwen in Nuilen#3 is het indoor speelparadijs zo’n plek. Onder hen Marie, die na woeste tijden is neergestreken in een nabijgelegen Vinex-locatie. Terwijl de kinderen zich uitleven, bespreekt zij met haar vriendinnen hier de dagen, maanden, jaren. Ze heeft alles bereikt wat ze wilde bereiken, maar steeds weer dringt iemand uit het verleden haar hoofd en hart in. Als een irritant liedje dat zich onafgebroken herhaalt op de achtergrond. Was het maar even stil….

Extra bij Nuilen#3

In het kader van Nuilen#3 bracht Angela Verkuijlen, Nachtburgemeester van Nijmegen, een talkshow (met als onderwerp: Nuilen) terwijl je naar Chimpie Champ werd gebracht.

Nuilen#2 (2015)

DIS bracht van donderdag 2 t/m zondag 5 juli 2015 het tweede deel van het project NUILEN

In een leegstaand congrescentrum op een steenworp afstand van de St. Stevenstoren bracht DIS het het vervolg op NUILEN#1. De voorstelling was te zien als losstaand deel.

In Nuilen#2 troffen we Marie alleen in het partijkantoor van Wilco Noodt. Deze barmhartige Robin Hood boert inmiddels goed. Hij is een lokale politiek partij begonnen die goed aanslaat in Nijmegen; idealistisch en met een hang naar de goede oude tijd. Want zo is hij. 
Zijn grote liefde Marie heeft zo haar twijfels over de wenselijkheid van dit succes. Daar waar het bij Wilco nieuwe stompe deuren opent, wakkert het bij Marie een onderdrukte emotie aan; destructie….

extra bij NUILEN#2; een rondleiding van Jac. Splinter!

In het kader van NUILEN#2  verzorgde Jac. Splinter een rondleiding onder de titel: ‘Hier is over nagedacht, maar waarom is dit het resultaat?

Een nuilende rondgang langs opzienbarende gemeentelijke keuzes in de openbare ruimte (enkel te volgen in combinatie met een reservering voor één van de voorstellingen).


Nuilen #1 (2014)

DIS bracht van donderdag 27 t/m zondag 30 november 2014 het eerste deel van het project NUILEN. 

Nuilen #1, een combinatie van theater, muziek en verhalen op een historische locatie in het hart van Nijmegen.

Locatie waren twee middeleeuwse torens in het Kronenburgerpark; een voorstelling in de St. Jacobstoren rondom de selfmade held Wilco Noodt en verhalen rondom barmhartige Nijmegenaren in de Roomse Voet door leden van Gilde Nijmegen (afgewisseld met muziek van Een Goede Reden)

Naïef Super (2012-2013)

Voor dit project bewerkte DIS de roman van de Noorse auteur Erlend Loe tot een kunstzinnige fotostrip. In delen werd deze strip gratis online verspreid en later in gedrukte versie verkocht. Het project kreeg een kick-off in een leegstaand pand in de Nijmeegse wijk Bottendaal; vol muziek, performances en installaties. In april 2013 bracht DIS de gelijknamige voorstelling in een oude drukkerij in Nijmegen-Oost waarin het verhaal en de personages uit de strip terug kwamen. Singer songwriter Melle Berendsen schreef speciaal voor Naïef Super het nummer "Nowhere", wat als titelsong voor het hele project fungeerde.

Let op: het stripalbum van Naïef Super is in mooie, gedrukte vorm nog steeds te koop bij DIS (voor maar 10,- euro).


SRV, Tegen de Berg op die Leven heet (2011)

SRV is het resultaat van een samenwerking van DIS met de Kersentuin, de teksttheaterwerkplaats van literair productiehuis Wintertuin in Nijmegen. In het kader van de vierde editie van de Kersentuin schreef initiatiefneemster en schrijfster Hanneke Hendrix
 de eenakter SRV speciaal voor DIS. Locatie was rondom de oude, met mos begroeide, SRV-wagen die al jaren op het terrein van de Wintertuin stond. Ooit gebruikt als productiekantoor van festival de Affaire, nu het décor van een eenakter over een evenzo met mos bedekte relatie.

A325 (2010)

Met het project A325 bood DIS het publiek een theatrale en beeldende ervaring. Men huurde een doos (gevuld met viewmaster, audiotour, proviand en cd) waarmee men, door middel van een gebruiksaanwijzing, met de auto op pad werd gestuurd. De locatie voor dit bijzondere project was de verzorgingsplaats Hogewei aan de A325 tussen Nijmegen en Arnhem.

Let op: de doos van A325 is nog steeds te huur. Neem hiervoor even contact op met DIS.

Hazebloed (2010)

Na het zoete project SEHNSUCHT besloot DIS een voorstelling te maken met een andere smaak. Bitter moest het zijn.  Pijn doen in de mond en zeker niet comfortabel. Het antwoord werd gevonden in een gestript kantoorpand bij barre temperaturen: HAZEBLOED.    

Sehnsucht (2009)

Op een prachtig uitkijkpunt in de Heerlijkheid Beek te Berg en Dal bracht DIS de voorstelling SEHNSUCHT als een lofzang aan de Romantiek als stroming. Hierbij brachten ze ook het gelijknamige prentenboek uit.

terwijl mijn hoofd wacht (2008)

Voor het eerste project werd gekozen voor het café als locatie: de sociale ontmoetingsplek waar het leven in al z’n treurige en vrolijke facetten voorbij trekt.