Nuilen#3 (2015)

DIS bracht van 17 t/m 20 december 2015 het derde en laatste deel van het project NUILEN

Op sommige plekken slaat het leven je keihard met de realiteit in het gezicht. Je kijkt om je heen en ziet jezelf plotseling weerspiegeld in een vreemde lachspiegel. Vervlogen dromen, verworvenheden en fouten kijken je doordringend aan. En niemand lacht.

Voor de drie vrouwen in Nuilen#3 is het indoor speelparadijs zo’n plek. Onder hen Marie, die na woeste tijden is neergestreken in een nabijgelegen Vinex-locatie. Terwijl de kinderen zich uitleven, bespreekt zij met haar vriendinnen hier de dagen, maanden, jaren. Ze heeft alles bereikt wat ze wilde bereiken, maar steeds weer dringt iemand uit het verleden haar hoofd en hart in. Als een irritant liedje dat zich onafgebroken herhaalt op de achtergrond. Was het maar even stil….

Extra bij Nuilen#3

In het kader van Nuilen#3 bracht Angela Verkuijlen, Nachtburgemeester van Nijmegen, een talkshow (met als onderwerp: Nuilen) terwijl je naar Chimpie Champ werd gebracht.

Nuilen#2 (2015)

DIS bracht van donderdag 2 t/m zondag 5 juli 2015 het tweede deel van het project NUILEN

In een leegstaand congrescentrum op een steenworp afstand van de St. Stevenstoren bracht DIS het het vervolg op NUILEN#1. De voorstelling was te zien als losstaand deel.

In Nuilen#2 troffen we Marie alleen in het partijkantoor van Wilco Noodt. Deze barmhartige Robin Hood boert inmiddels goed. Hij is een lokale politiek partij begonnen die goed aanslaat in Nijmegen; idealistisch en met een hang naar de goede oude tijd. Want zo is hij. 
Zijn grote liefde Marie heeft zo haar twijfels over de wenselijkheid van dit succes. Daar waar het bij Wilco nieuwe stompe deuren opent, wakkert het bij Marie een onderdrukte emotie aan; destructie….

extra bij NUILEN#2; een rondleiding van Jac. Splinter!

In het kader van NUILEN#2  verzorgde Jac. Splinter een rondleiding onder de titel: ‘Hier is over nagedacht, maar waarom is dit het resultaat?

Een nuilende rondgang langs opzienbarende gemeentelijke keuzes in de openbare ruimte (enkel te volgen in combinatie met een reservering voor één van de voorstellingen).


Sehnsucht (2009)

De tweede voorstelling vanTheatergroep DIS handelde over grote verlangens en onbekende avonturen.
Soms blijkt de wereld ineens groter te zijn dan je dacht. Plotseling kun je tegen iets aanlopen waardoor
je gaat vermoeden dat er meer is. Al datgene dat je tot die dag hebt geloofd staat dan op zn kop.
Nu niet in paniek raken kost zelfbeheersing. Maar zoveel nieuwe verhalen en ideeën in enen keer is welhaast
niet te bevatten! De vraag is echter: wil je het allemaal wel weten? En wat levert het je in hemelsnaam op?


Op een prachtige locatie in de zogenaamde Heerlijkheid Beek bracht DIS de voorstelling SEHNSUCHT als een lofzang aan de Romantiek als stroming. Juist in tijden van crises en verharding als deze, heeft de mens
immers behoefte aan dromen en verlangen.

Een uitkijkpunt op de stuwwal bij Berg en Dal gaf het publiek een mooi doorkijkje naar de Ooijpolder met in dat prachtige vergezicht het kleinste dorp van Nederland; Persingen.

Hilde: (leest voor) ‘ ….’Maar het park ken ik en die rotsen ken ik niet’,  mompelde zij in zichzelf. ‘En ik zou het zo heerlijk vinden om eens van het hoogste punt rond te kijken…op een goeie keer ga ik daar op mijn pony heen…….’

Wacht,

wacht eens.

Het dorp,

daar is het altijd lichter.

Alsof iemand het raam open heeft gezet.

Er fietst daar iemand,

tegen de wind in.

Waar gaan die mensen toch allemaal heen?

Staan ze verderop soms hand in hand uit te blazen?

Misschien wel met een veldfles aan rozelipjes, droog van het lachen.

 

Had ik maar een pony……

spel:                 Michelle Schmitz

                        Wytske Lankester

                        Patrick Feijen

                        Fred uit het Broek

                        Wannes Zeegers                                                                                                                                     


concept/regie:   Pieter van Terheijden

                         Natasja van Geel

                         Jan Smeets  

                                 

tekst:                Pieter van Terheijden                                                                                                      


productie en techniek:    Jan Smeets


SEHNSUCHT werd gespeeld op 9, 10 en 11 juli 2009.
 

Aan de basis van deze voorstelling stonden een aantal beelden die Natasja van Geel voor ogen had. Beelden nog zonder samenhang. Bij wijze van start van het maakproces zette ze deze beelden in een ruimte en liep er met Pieter van Terheijden en Jan Smeets langs. Al associërend kwamen zij uit op een eerste versie van een verhaal voor de nieuwe voorstelling. Naar aanleiding van deze eerste beelden en associaties maakte Theatergroep DIS later een prentenboek van dit vertrekpunt dat bij de voorstelling werd verkocht.  Op Youtube is een filmpje van dit prentenboek te zien onder de zoekterm ‘Boekje Sehnsucht’.

Een beeld uit de voorstelling SEHNSUCHT heeft beeldend kunstenares Lies van Haaren nadien geïnspireerd tot het maken van het schilderij ‘ De Verveling’.