Nuilen#3 (2015)

DIS bracht van 17 t/m 20 december 2015 het derde en laatste deel van het project NUILEN

Op sommige plekken slaat het leven je keihard met de realiteit in het gezicht. Je kijkt om je heen en ziet jezelf plotseling weerspiegeld in een vreemde lachspiegel. Vervlogen dromen, verworvenheden en fouten kijken je doordringend aan. En niemand lacht.

Voor de drie vrouwen in Nuilen#3 is het indoor speelparadijs zo’n plek. Onder hen Marie, die na woeste tijden is neergestreken in een nabijgelegen Vinex-locatie. Terwijl de kinderen zich uitleven, bespreekt zij met haar vriendinnen hier de dagen, maanden, jaren. Ze heeft alles bereikt wat ze wilde bereiken, maar steeds weer dringt iemand uit het verleden haar hoofd en hart in. Als een irritant liedje dat zich onafgebroken herhaalt op de achtergrond. Was het maar even stil….

Extra bij Nuilen#3

In het kader van Nuilen#3 bracht Angela Verkuijlen, Nachtburgemeester van Nijmegen, een talkshow (met als onderwerp: Nuilen) terwijl je naar Chimpie Champ werd gebracht.

Nuilen#2 (2015)

DIS bracht van donderdag 2 t/m zondag 5 juli 2015 het tweede deel van het project NUILEN

In een leegstaand congrescentrum op een steenworp afstand van de St. Stevenstoren bracht DIS het het vervolg op NUILEN#1. De voorstelling was te zien als losstaand deel.

In Nuilen#2 troffen we Marie alleen in het partijkantoor van Wilco Noodt. Deze barmhartige Robin Hood boert inmiddels goed. Hij is een lokale politiek partij begonnen die goed aanslaat in Nijmegen; idealistisch en met een hang naar de goede oude tijd. Want zo is hij. 
Zijn grote liefde Marie heeft zo haar twijfels over de wenselijkheid van dit succes. Daar waar het bij Wilco nieuwe stompe deuren opent, wakkert het bij Marie een onderdrukte emotie aan; destructie….

extra bij NUILEN#2; een rondleiding van Jac. Splinter!

In het kader van NUILEN#2  verzorgde Jac. Splinter een rondleiding onder de titel: ‘Hier is over nagedacht, maar waarom is dit het resultaat?

Een nuilende rondgang langs opzienbarende gemeentelijke keuzes in de openbare ruimte (enkel te volgen in combinatie met een reservering voor één van de voorstellingen).


Hazebloed (2010)

Kaat heeft iets gedaan wat niet door de beugel kon.                                                                         

En vertrok.

Suus bleef.

En dealde met het litteken dat haar zus achterliet.
 


Op een noodlottige dag rijdt Kaat iemand dood en kiest in een reflex het hazepad: in één streep naar Spanje. Na jaren keert ze terug bij haar zus met een wetenschappelijk bewijs dat lafheid haar letterlijk in het bloed zit, dat haar dus niets te verwijten valt. Maar bij aankomst blijkt dat Suus het ongeval het hare heeft gemaakt. Zij omarmt sinds het vertrek van haar zus het verdriet van het dorp en haalt hier haar bestaansrecht uit. Dat laat ze zich niet zomaar afpakken. Kaat wrikt en duwt aan haar fundament totdat het gebouw Suus zuchtend ineenstort. Met HAZEBLOED bracht DIS een bitter verhaal over verantwoordelijkheid en eigenbelang,
gespeeld op een plek die niet meer was wat het geweest was. Na HAZEBLOED liet het noodgedwongen dan ook zijn stevigheid los en ging voor altijd tegen de vlakte. Tot die tijd hield DIS de boel omhoog.

HAZEBLOED is gespeeld op de barre en winterse 19, 20 en 21 februari van 2010. Locatie was de gestripte kantoortuin van het voormalig Hartmangebouw aan de Sperwerstraat te Nijmegen. 
 


spel:                        Valérie Bongaarts

                                Janne de Bruin 

                                                                                  

concept/regie:            Natasja van Geel

                               Pieter van Terheijden 

                               Jan Smeets 

                               

tekst:                      Pieter van Terheijden 

                                                                                                     

productie en techniek:         Jan Smeets