Nuilen#3 (2015)

DIS bracht van 17 t/m 20 december 2015 het derde en laatste deel van het project NUILEN

Op sommige plekken slaat het leven je keihard met de realiteit in het gezicht. Je kijkt om je heen en ziet jezelf plotseling weerspiegeld in een vreemde lachspiegel. Vervlogen dromen, verworvenheden en fouten kijken je doordringend aan. En niemand lacht.

Voor de drie vrouwen in Nuilen#3 is het indoor speelparadijs zo’n plek. Onder hen Marie, die na woeste tijden is neergestreken in een nabijgelegen Vinex-locatie. Terwijl de kinderen zich uitleven, bespreekt zij met haar vriendinnen hier de dagen, maanden, jaren. Ze heeft alles bereikt wat ze wilde bereiken, maar steeds weer dringt iemand uit het verleden haar hoofd en hart in. Als een irritant liedje dat zich onafgebroken herhaalt op de achtergrond. Was het maar even stil….

Extra bij Nuilen#3

In het kader van Nuilen#3 bracht Angela Verkuijlen, Nachtburgemeester van Nijmegen, een talkshow (met als onderwerp: Nuilen) terwijl je naar Chimpie Champ werd gebracht.

Nuilen#2 (2015)

DIS bracht van donderdag 2 t/m zondag 5 juli 2015 het tweede deel van het project NUILEN

In een leegstaand congrescentrum op een steenworp afstand van de St. Stevenstoren bracht DIS het het vervolg op NUILEN#1. De voorstelling was te zien als losstaand deel.

In Nuilen#2 troffen we Marie alleen in het partijkantoor van Wilco Noodt. Deze barmhartige Robin Hood boert inmiddels goed. Hij is een lokale politiek partij begonnen die goed aanslaat in Nijmegen; idealistisch en met een hang naar de goede oude tijd. Want zo is hij. 
Zijn grote liefde Marie heeft zo haar twijfels over de wenselijkheid van dit succes. Daar waar het bij Wilco nieuwe stompe deuren opent, wakkert het bij Marie een onderdrukte emotie aan; destructie….

extra bij NUILEN#2; een rondleiding van Jac. Splinter!

In het kader van NUILEN#2  verzorgde Jac. Splinter een rondleiding onder de titel: ‘Hier is over nagedacht, maar waarom is dit het resultaat?

Een nuilende rondgang langs opzienbarende gemeentelijke keuzes in de openbare ruimte (enkel te volgen in combinatie met een reservering voor één van de voorstellingen).


A325 (2010)

Door beeld, geluid en smaak vertelde DIS een poëtisch verhaal over een verlaten man. Doordat hij langs een voor hem bekende verzorgingsplaats rijdt, wordt hij herinnerd aan wat daar gebeurde; hier verliet een vrouw hem ooit.

Tot hier. Tot hier. Echt, tot hier…….sorry.…

Een verzorginsplaats met een verhaal, zoals zovelen een verhaal hebben bij onooglijke plaatsen. Het leven vindt immers niet enkel plaats in de schoonheid. Zo ook deze parkeerplaats: wellicht lelijk en door velen vermeden, maar voor deze man voor altijd vastgeklonken in zijn geheugen. En dus van belang.

Hiernaast bevatte de doos een audiotour waarop men uitgebreid de schoonheid van deze parkeerplaats kreeg voorgeschoteld. Een warme stem wees het publiek op zaken waar we niet bij stil staan: van de pracht van een ontluikende paardenbloem tot aan de schoonheid van het golvende ontwerp van de picknickbankjes. Een ode aan het mooie van de lelijkheid.  Theatergroep DIS zoomde  met A325 in op een plek, ving deze, en deed ze in een doosje.

De dozen waren te huur van 30 juni tot en met 4 juli 2010 vanaf het terras van café Trianon in Nijmegen. Hierna ging A325 in reprise bij festival de Oversteek, locatie Zijdewind te Bemmel. 


concept, regie en uitvoering:          Natasja van Geel 

                                                        Jan Smeets 

                                                        Pieter van Terheijden 

          

met medewerking van:                  Hanneke Hendrix  

                                                       Henk Nieuwenhuijzen 

                                                       Victor van den Berg.

(A325 is onder andere geïnspireerd op ‘De autonauten van de kosmosnelweg’ van Julio Cortázar)

Als afsluiting en onderdeel van het project A325 organiseerde DIS op 4 juli 2010 een avond rondom de verzorgingsplaats Hogewei, waarin verschillende kunstenaars en performers hún visie op deze ogenschijnlijk lelijke plek gaven. Locatie was het Architectuur Centrum Nijmegen. Naast een eigen expositie van gevonden voorwerpen, herbaria en ervaringen van bezoekers was werk te zien en horen van:

Topé/Tesser/Tof  (fotografie), Debby Marijnissen (singer songwriter), Marjolein Pieks (poëzie), Filiamosa (hapjes van bermplanten en bloemen), Wannes Zeegers (DJ).